SZÓLJ A (LEENDŐ) FŐNÖKÖDNEK!

2018.05.22. - kedd

GYES/GYED/GYET-ről visszatérő szülők alkalmazása esetén a munkáltató jelentős összeget takaríthat meg. Ha a kisgyermekes szülő tisztában van ezzel, sikeresebben helyezkedhet el a munkaerőpiacon, vagy térhet vissza korábbi munkahelyére. 

A munkaadónak az első két évben egyáltalán nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetnie 100.000 Ft-ig, a harmadik évben pedig a szociális hozzájárulási adónak csak a felét, azaz 9,75%-ot fizet a 19,5% helyett.

Nagycsaládos szülők esetén összesen 5 évig jár a kedvezmény: az első 3 évben 100%, a további két évben 50%-os mértékben.

Mégis számos munkáltató esik el a fenti kedvezménytől, mert nincs tisztában a szabályokkal.  

Jellemző félreértés, hogy a munkáltató azt gondolja: csak a tőle szülési szabadságra távozó, majd visszatérő dolgozó után vehető igénybe, vagy épp ellenkezőleg: csak új alkalmazott után jár a kedvezmény. Pedig a kedvezmény bármely kisgyermekes munkavállaló után érvényesíthető, akkor is, ha a korábbi munkahelyén már igénybe vettek utána kedvezményt.

Fontos, hogy a munkaadó akkor is jogosult a kedvezményre, ha a szülő még GYES-en / GYED-en/GYET-en van, és akkor is, ha már nem részesül a támogatásban, az ellátások folyósításának megszűnését követő hónaptól számított 45. hónap végéig, de legfeljebb 3 évig.

Tehát: ha gyermekvállalás után térnél vissza a munka világába akár a korábbi, akár új munkahelyre, feltétlenül tájékoztasd a munkáltatót arról, hogy ha téged alkalmaz: a foglalkoztatásod sokkal kevesebbe kerül neki, mint más munkavállalók esetén.

A munkaadó akár a teljes bérköltséget „megspórolhatja” GYES/GYED/GYET-ről visszatérő, regisztrált munkanélküli alkalmazása esetén, meghatározott ideig, különféle konstrukciókban. Erről az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatal foglalkoztatási osztályán (munkaügyi központnál) tájékozódhatsz.

GYED-ről, GYES-ről, GYET-ről visszatérőként, pályakezdőként, tartósan munkanélküliként, 55 év felettiként, szakképzetlenként szeretnél elhelyezkedni? Munkáltatóként  támogatható munkavállalót foglalkoztatnál? Ingyenes hirdetési felületünk segít, hogy egymásra találjatok! 

Írta: Gellén Nóra - Pécsimami

Hozzászólások

...