Karácsony: telefon és laptop ki, ünnepi zene és sütemény be!

2021.12.21. - kedd

Az okostelefonok és a home office korában a munkaidő kissé összemosódik. Sok munkavállaló még a szeretet ünnepén is elérhető lesz a főnöke számára. Nyilván becsúszhatnak halasztást nem tűrő feladatok, de ez nem éppen egészséges. Lassan itt az év vége, karácsonykor mindenki megérdemel némi pihenést.

Áll a karácsonyfa, mindenki megkapta az ajándékát, a gyerekek a legújabb játékokat próbálják ki, a nagymama puncsot szürcsölget, a nagypapa pedig a kanapén piheg a lakoma után… Míg apa és anya a telefonjukat bújják, hátha kaptak még egy utolsó e-mailt munkaügyben. Ne hagyjuk, hogy ez a kép valóság legyen, hiszen megmérgezi a pihenést!

Egy német tanulmány alapján az irodai munkát végző 2000 megkérdezett közel egyharmada elérhető karácsonykor és a két ünnep között is, különböző okokból: van, aki arra hivatkozik, hogy a partnerek számítanak rá, másoktól a főnökük várja el ezt, vagy csak egy-egy fontos projekt miatt fontos a folyamatos munkavégzés. A válaszadók nagy része egyébként beismerte, hogy saját maga miatt sem kapcsolja ki az elektronikus eszközeit.

Az állandó pörgés azonban nem tesz jót. Sokan egész egyszerűen már csak nehezen képesek a kikapcsolódásra, holott ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ember erőt gyűjtsön – akár a következő évre vagy munkahelyi feladathoz. Ha sikerült magunkat megfelelően kipihenni, az egészséghez, elégedettséghez, és persze az állásunk iránti lelkesedéshez is vezet. Ha viszont még szenteste is fülelünk, nem szólal-e meg a feletteshez társított csengőhang, az kifejezetten deficitet eredményez, ami a feltöltődést illeti.

Fogadjuk hát meg ezt a pár tanácsot: a céges telefon karácsonykor legyen kikapcsolva, a privátot is csak fényképezéshez és távoli szerettek felkereséséhez használjuk! Ha pedig mindenképp be kell kapcsolnunk a számítógépet, nézzünk rajta néhány ünnepi receptet vagy filmet, ahelyett, hogy a levelezést megnyitnánk!

Forrás: https://www.rheinpfalz.de/ratgeber/ausbildung-beruf_artikel,-viele-arbeitnehmer-sind-auch-an-weihnachten-erreichbar-_arid,5288267.html

Szerző: T.M.

Fotó: Envato

Forrás: munkaeropiac.eu