Jövőkutatók szerint az lesz a normális, ha egyszerre több munkánk lesz

2022.01.05. - szerda

A mostani trendek alapján átértékelődik a munkához való viszonyunk a következő 10 évben. Jövőkutatók szerint egyre nagyobb teret kap a projekt alapú munkavégzés.

Egy friss jövőkutatás szerint a következő időszakban sok dolgozó lazábban kapcsolódik majd egy adott munkahelyhez, és a tanulás nem áll meg a felsőoktatásban, hanem sokkal tovább tarthat, így több területen vállalhatnak munkát az érintettek.

A mostani trendek alapján átértékelődik a munkához való viszonyunk, a projektalapú munkák ugyanis átvehetik az uralmat, és megszűnhet az úgynevezett nyugdíjas állás fogalma. – ez derül ki a K&H jövőkutatásából.

Óriási kereslet lesz az automatizált üzemeket tervező, felügyelő, karbantartó munkaerő iránt, ugyanakkor a személyes munkavégzés csökken és a fizetés a teljesítménytől függ majd, így természetes lesz majd, hogy a szakemberek projekt alapon kötődjenek akár több céghez is egyszerre.

A jövőkutatás szerint a lexikális tudásnál nagyobb szerepet kap a jövőben a problémamegoldáson, a megértésen, partnerségen alapuló tudás, ezt pedig élményalapú, digitális oktatással lehet elsajátítani. Az interneten elérhető ismeretek támogatják az élethosszig tartó tanulást, ezzel pedig a munkahelyváltás is egyszerűbbé válhat.

Magyarország le van maradva a részmunkaidős és távmunka tekintetében az Unióhoz képest. Ezen a téren a koronavírus-járvány javított, de még komoly fejlődésre van szükség, hogy a 4,8 százalékos magyar arány megközelítse az uniós 18 százalékos átlagot.

Fotó: Envato

Forrás: munkaeropiac.eu