Ezek voltak az idei év legnépszerűbb szakmái

2021.12.20. - hétfő

Az elmúlt időszak megmutatta, hogy még a legbiztosabb talajon álló vállalatot is érheti negatív változás, melyhez a tulajdonosoknak és alkalmazottaknak egyaránt alkalmazkodniuk kell. Nem mindegy tehát, hogy milyen szakmát választunk, hiszen van, amire mindig is szükség lesz, és vannak olyanok, amik egyes időkben bizonytalanná válhatnak.

Amikor valaki munkahelyet választ vagy vállalkozásba kezd, érdemes figyelembe venni, hogy mennyire érvényesülhet hosszútávon az adott szektorban. Lássuk, hogy melyek azok a szakmák, amik a legnagyobb népszerűségnek örvendtek idén, és melyek azok, amikre kevesebb jelentkező jutott.

Ebben az évben is rengeteg szabad pozíciót hirdettek meg adatrögzítő, recepciós, grafikus vagy irodavezető munkakörbe. Ennek az lehet az oka, hogy számtalan irodaház létezik és újabb beruházásokba is belekezdtek, így törvényszerű, hogy ezekre a helyekre szükséges ilyen munkaerő. Ezekhez a szakmákhoz nem szükséges diploma, így jóval hamarabb megoldható a munkába állás, tehát szélesebb körből lehet válogatni. A fiatalok előszeretettel jelentkeznek ilyen pozíciókra, ki ugródeszkának tekintve rá, ki pedig megtalálja önmagát hosszútávon is ezekben a feladatokban.

Ezzel szemben visszaesett a jelentkezés pincér vagy szakács munkakörökbe, mely leginkább a népszerű és felkapott Balatonon volt látható. Egyes álláshirdetések kénytelenek voltak a tervezettnél jóval magasabb összegért alkalmazni munkaerőt, ha szerették volna kinyitni vendéglátó egységüket.

Emellett idén sem volt könnyebb jó orvost, szakorvost találni, hiszen itt számtalan kritériumnak kell megfelelni, és természetesen megfelelő kvalifikáció és tapasztalat is szükséges. Nem úsztak az önéletrajzokban azok sem, akik adótanácsadót, mérnököt vagy IT szakembert kerestek. Természetesen a szokásos munkaerőhiány jelentkezett most is a kőműves, hegesztő vagy lakatos szakmákban.

Szerző: I.A.

Fotó: Envato

Forrás: munkaeropiac.eu