Érvek a KATA-val kapcsolatban, pro és kontra

2022.01.21. - péntek

Ha vállalkozás indításában gondolkozunk, akkor a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) ideális forma lehet, hiszen nem kell sokat gondolkoznunk az adózási kérdéseken. Épp emiatt sok ember választja ezt az adózási formát, de érdemes azért átgondolni, hogy a körülményeinkhez képest valóban ez lesz-e a megfelelő számunkra is.

Nézzünk most két érvet, amit a KATA mellett, illetve ellen hozhatunk fel.

A KATA előnyei

Havi fix összegben adózunk

Ha főállású KATA-s vállalkozók vagyunk, akkor ez az összeg, 8 órás munkaviszonyt jelentős önfoglalkoztatásban havi 50 ezer Ft, ha viszont mellékállásban tevékenykedünk, akkor ez 25 ezer Ft-ra csökken. Ezt a kedvezményt akkor kapjuk meg, ha például aktív nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkezünk, vagy legalább 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban vagyunk.

Nincs sok adminisztratív teendőnk

Fontos tisztában lennünk a fizetési és a bevallási határidőkkel, de ezen kívül sok adminisztrációt nem igényel a vállalkozásunk. Előnyös, ha van könyvelőnk, és ugyan ez KATA-nál nem kötelező, de segítségünkre lehet. A vállalkozás elindítása sem bonyolult feladat, hiszen csak az Ügyfélkapunkra van szükségünk. Továbbá nem, vagy csak csekély mértékben merülnek fel költségek az induláskor, persze függően attól, hogy milyen tevékenységgel foglalkozunk. Maga a vállalkozás indítása díjmentes.

A KATA hátrányai

Családalapítás és nyugdíj

Mivel az adózási forma igen kedvező, és a befizetett összeg sem magas, így mi sem számíthatunk nagy juttatásokra, amennyiben kiesnénk a munkából. Legyen szó arról az időről, amikor egy nő szülni megy vagy gyereket nevel, de ugyanez érinti a nyugdíjasokat is. Ha életünk nagy részében KATA-sként működtünk, akkor ezekben az időkben nagy valószínűséggel nem fogunk tudni megélni a kapott összegből, így ez egy igen átgondolandó rész.

Külföldi partnerek jelenléte

Ha nem csak belföldi partnerekkel működünk együtt, hanem külfölddel is üzleti kapcsolatban vagyunk, akkor áfabevallás készítése szükséges minden olyan hónapban, amikor ezeknek a partnernek számlázunk, vagy fogadunk be számlát. Ebben az esetben szükséges könyvelő vagy adótanácsadó megléte, hiszen, ha ezeket a kötelezettségeket elmulasztjuk, akkor hamar büntetéssel találkozhatunk, melyek nem a legkellemesebb meglepetések.

Kiknek érdemes választani?

Jellemzően szellemi munkát vagy alacsony költséggel működő vállalkozóknak, ugyanis a bejövő költségeket nem tudja elszámolni a KATA-s. Fontos az is, hogy az adózási szabályozások miatt egy ügyfélnek, megbízónak csak évi 3 millió forintnyi díjat számlázhat a KATA-s, e felett már a megbízónak kell fizetnie további büntetőadót.

Forrás: munkaeropiac.eu