Érdemes-e egy új állásajánlattal „ráijeszteni” jelenlegi munkáltatónkra?

2022.02.01. - kedd

Szeretjük a munkánkat, de az általános feltételek nem egyeznek teljes mértékben az elvárásainkkal? Megfelelő kommunikáció kérdése, hogy a felmondás meglengetése a vezető előtt jó tárgyalási alapként szolgál, vagy csak nagymértékű hűtlenségként jön le.

Ha alapvetően meg vagyunk elégedve a munkánkkal, azonban sokáig nem kapunk visszajelzést olyan fontos témákat illetően, mint béremelés, rugalmas munkavégzési hely vagy idő, előléptetés, nyilván elveszítjük türelmünket egy idő után. Érdemes ilyenkor körülnézni a munkaerőpiacon, azonban jobb nem azonnal dobbantani. Adjunk esélyt a jelenlegi munkaadónak, hogy kompromisszumot köthessen velünk! Lássuk, a Karriere.de által megkeresett szakértő szerint mely lépésekre lehet szükség, hogy mindenki jól járjon és a felek sérelmek nélkül jussanak dűlőre.

1. lépés: Kérjünk időpontot a közvetlen vezetőnktől!

A közvetlen felettesek keze ugyan gyakran meg van kötve és kevés idejük van az operatív tevékenységekre, ugyanakkor nagyon kínos megkerülni őket és közvetlenül az ügyvezető igazgatóval beszélni.

Ezért a szakértő azt javasolja, hogy kérjünk találkozót és beszéljünk közvetlen felettesünkkel csalódottságunkról. Természetesen előre tájékoztathatjuk őt róla, hogy például a fizetésről, az otthoni munkáról, a bizalmi kultúráról és a munkavállalói hűségről szeretnénk beszélni vele.

2. lépés: Foglalkozzunk saját céljainkkal!

Fontos a beszélgetéskor egyértelműen kitűzni és hangsúlyozni a célt: folytatni akarjuk a munkát a munkaadónál, mert nagyon elégedettek vagyunk. Ezután azonban meglehetősen objektíven számolhatunk be az elmúlt időben tapasztalt érzéseinkről.

Nyíltan elmondhatjuk, hogy haragunk arra késztetett, hogy körülnézzünk a munkaerőpiacon. Sőt, ezen a ponton finoman arra is felhívhatjuk a figyelmet, hogy hasonló tapasztalatok másokat is elkeseríthetnek a csapatban, és hogy ezek az alkalmazottak is gondolkodhatnak a váltáson. Munkaadónk biztosan örül majd, hogy nem távoztunk indoklás nélkül azonnal, hanem hozzá fordultunk tanácsért.

3. lépés: Kérjük ki a munkáltató véleményét!

Taktikailag nagyon okos lehet megkérdezni a főnököt, hogy látja az ügyet. Adjunk bátran lehetőséget arra, hogy ő is elmagyarázza az álláspontját. Talán ez még további hátteret is jelent számunkra.

Kis nyitottsággal, őszinteséggel és meggyőződéssel talán elgondolkodtathatjuk főnökeinket, a legjobb esetben pedig akár konkrét – pozitív – változásokat is elérhetünk saját magunk és munkatársaink számára.

4. lépés: Állítsunk be időkorlátot magunknak!

Végül meg kell határoznunk egy időkorlátot magunkban, mennyi időt adunk a főnöknek arra, hogy megoldást találjon kívánságaink teljesítésére. Jobb, ha ezt a dátumot azonban magunkban tartjuk, különben zsarolási kísérletnek tűnhet. Mindazonáltal karrierkérdésekben a hűségnek meg kell szabni azt a határt, ahol a személyes elégedettség még nem szenved hiányt.

Forrás: https://www.karriere.de/meine-skills/mein-karrierecoach-wie-kann-ich-ein-neues-jobangebot-bei-meinem-arbeitgeber-nutzen-ohne-illoyal-zu-wirken/26273590.html

Szerző: T.M.

Fotó: Envato

Cikk forrása: karriertrend.hu