5 tipp videós állásinterjúhoz, melyeket II. Erzsébettől leshetünk el

2022.01.12. - szerda

A digitalizált világ a koronavírus-járvány hatására az addigiaknál is több és gyorsabb változáson ment keresztül. A munkaerőpiaci elhelyezkedés tekintetében ez például azt jelenti, hogy sok cég már nem személyes interjút folytat a jelöltekkel, sokkal inkább online beszélgetésre invitálják őket, nyilván videón.

Íme, néhány az angol királynő inspirálta jótanács, melyek hozzásegítenek, hogy sikeresen prezentáljuk magunkat. A kulcs ugyanis a részletekben van.

Korábban, ha személyes interjúra hívtak minket, felkészüléskor aprólékosan tanulmányoztuk az adott iparágra vonatkozó szabályokat, a hierarchiaszintet. A videókonferencia azonban új dimenziót ad: már nem csak a potenciális munkáltató biztosítja a keretet és a környezetet a találkozóhoz. Vegyük csak példaként Erzsébet királynő audienciáját: méltó környezetet kell adni a dolognak.

Méltó keret létrehozása

Alaposan át kell hát gondolnunk, milyen légkörben szeretnénk lefolytatni a beszélgetést. A nappaliban? Az irodában? A kertben? Vagy inkább mesterséges hátteret válasszunk? Tartsuk szem előtt, hogy megfelelő legyen a környezet a betekintő „vendég” számára, de kifejezze személyiségünket is. Javaslat: jól karbantartott, funkcionális környezetre támaszkodjunk, ami betekintést enged a privát térbe, de takarékosan kell használni. Például: a háttérben egy jól összeválogatott könyvespolc, az íróasztalon például egy apró szobor. A kevesebb mindenképp több. Ha pedig nincs megfelelő helyszín, válasszunk egy szép és visszafogott digitális hátteret.

A kamera stratégiai elhelyezése

Az uralkodócsaládok tagjai – az angol királynő különösképpen – tudják: nem mindegy, milyen szögből mutat minket a kamera. Abszolút no-go az eszközt úgy pozícionálni, hogy az alulról vegyen! Ez a lehető legelőnytelenebb elhelyezés. Arra is figyeljünk, hogy elegendő legyen a világítás és megfelelő távolságban helyezkedjünk el a kamerától. Az optimális, ha a mutatott képnek körülbelül 1/3-ában látszunk, 2/3 a környezeté.

Finom hangsúlyok

Videós bejelentkezésekkor sokszor megfigyelhető, hogy II. Erzsébet családi képekkel veszi körül magát. Ezzel pedig egyetlen szó nélkül ad hetekre elegendő témát a bulvársajtónak, akik akár a fotók elhelyezéséből következtetéseket vonnak le a királyi család aktuális kapcsolatairól.

Ugyanígy mi is jeleket küldhetünk személyiségünkről az interjúztató felé egy-egy fotóval, berendezési tárggyal. Ha családcentrikusnak szeretnénk látszani, jól jöhet egy falra akasztott gyerekrajz. Amennyiben golfozunk, ne habozzunk az asztalon „felejteni” egy labdát. Ha pedig nemzetközi kapcsolatokra hívnánk fel a figyelmet, előtérbe kerülhet egy szép szuvenír. 

Kerüljük a ciki helyzeteket

Senki nem menekül olyan jól a kellemetlen szituációk elől, mint az angol trón birtokosa, éppen ezért van számára minden helyzetre megfelelő protokoll. Nyilván kicsiben, de nekünk sem árt követni a példát. Tudatosítsuk magunkban, hogy ha nem is személyesen, de kamerán keresztül találkozunk valakivel, ez pedig hasonló „ceremónia”. Készüljünk fel, koncentráljunk a beszélgetésre. Amíg a kamera forog, ne pakoljunk, rajzolgassunk, tekintsünk a telefonunkra! Mindezekkel ugyanis könnyen lejárathatjuk magunkat.

Semmi nem terelheti el a figyelmet

Szüntessünk meg az interjú idejére minden esetleges zavaró tényezőt! Ne fordulhasson elő, hogy hangosan pittyen egy üzenet a laptopon, a macska a képernyő elé ugrik, vagy közben telefonál az anyós. Egy-egy ilyen esemény könnyen kizökkenti az embert, utána pedig nehéz újra helyreállítani a hangulatot, felvenni a korábbi fonalat.

Vegyünk újra példát II. Erzsébetről: őt aztán nem fogjuk egy hivatalos eseményen sem mobiltelefonnal a kezében látni. Nem csak azért, mert megvannak a megfelelő emberei, akik intézik helyette a posztokat és megkereséseket. Hanem azért is, mert mindig az adott feladatra, megjelenésre figyel! 

Forrás: https://www.karriere.de/meine-inspiration/bewerbung-per-video-was-sie-von-der-queen-fur-das-virtuelle-vorstellungsgesprach-lernen-konnen/

Szerző: T.M.

Fotó: Envato

Forrás: munkaeropiac.eu